Lainsäädäntö

Informaatio

Evobike.fi:n sähköiset ajoneuvot voidaan lukea lainsäädännön mukaan polkupyöräksi, kevyeksi sähköajoneuvoksi tai moottorikäyttöiseksi ajoneuvoksi. On tärkeää huomioida, mikä määritelmä soveltuu ostamaasi sähköiseen tuotteeseen, sillä niihin sovelletaan eri säännöksiä. Mikäli sähköinen ajoneuvo luetaan vaikkapa mopoksi, sitä koskee mm. rattijuopumussäädösten promillerajat. Yleisesti ottaen, jos valitset suuritehoisen sähköisen ajoneuvon (yli 1000W) ei se nykyisen lainsäädäntömme mukaan ole tieliikennekelpoinen sellaisenaan, vaan vaatii esimerkiksi rekisteröimisen ja vakuuttamisen. Liikennevirastosta saat lisätietoja siihen, mitä toimenpiteitä tulee tehdä, jotta yli 1000w sähköinen ajoneuvo olisi tieliikennelaillinen.

Ajoneuvolaissa polkupyörä on tarkkaan määritelty. Lain 19 §:n (12.12.2014/1042) mukaan Polkupyörällä tarkoitetaan:

Yhden tai useamman henkilön tai tavaran kuljettamiseen valmistettua polkimin tai käsikammin varustettua ajoneuvoa, joka voi myös olla varustettu sellaisella enintään 250 watin tehoisella sähkömoottorilla, joka toimii vain poljettaessa ja kytkeytyy toiminnasta viimeistään nopeuden saavuttaessa 25 kilometriä tunnissa;


Lainsäädännön puitteissa sähköpyörä luokitellaan polkupyöräksi silloin, kun se on varustettu enintään 250 watin tehoisella sähkömoottorilla ja jonka moottori toimii vain poljettaessa. Vauhti ei saa myöskään nousta moottorin avulla yli 25 kilometriin tunnissa eli sähkömoottorin on tällöin kytkeydyttävä pois toiminnasta. Muussa tapauksessa sähköpyörä voidaan luokitella joko kevyeksi sähköajoneuvoksi tai moottorikäyttöiseksi ajoneuvoksi.

Ajoneuvolain 19 a §:n (30.12.2015/1609) mukaan kevyellä sähköajoneuvolla tarkoitetaan:

Sellaista muuta sähkömoottorilla varustettua ajoneuvoa kuin 19 §:n 1 momentissa tarkoitettua sähköavusteista polkupyörää tai 11 §:ssä tarkoitettua L-luokan ajoneuvoa, jonka moottorin suurin nimellisteho on enintään 1 kilowattia ja rakenteellinen nopeus enintään 25 kilometriä tunnissa. Kevyeen sähköajoneuvoon sovelletaan moottorittoman ajoneuvon vaatimuksia.

Ajoneuvolain 3 §:n (3.4.2009/226) 2 momentin mukaan moottorikäyttöisellä ajoneuvolla puolestaan tarkoitetaan:

Konevoimalla kulkevaa ajoneuvoa; moottorikäyttöisiä ajoneuvoja ovat auto, mopo ja moottoripyörä sekä kolmi- ja nelipyöräisten L-luokkien ajoneuvot samoin kuin traktori, moottorityökone ja maastoajoneuvo; (30.12.2015/1609).


Voit lukea lisää sähköisten ajoneuvojen lainsäädännöstä verkossa:Nopea toimitus


Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksille


Hyvät hinnat


60 päivän avoin kauppa