Akkuopas

Informaatio

Tällä sivulla haluamme kertoa Evobike.fi -sivuilla myymiemme laitteiden akkutyyppien eroista sekä auttaa sinua huolehtimaan akustasi maksimoidaksesi sen käyttöiän.

Lyijy-happoakku / lyijyakkumulaattori

Lyikyakkuja käytetään edelleen useissa myymissämme laitteissa, johtuen niiden suhteellisen korkeasta energiatehokkuudesta yhdistettynä suhteellisen halpaan hintaan. Lyijyakut, joita me myymme, ovat yleensä AMG-tyyppisiä (Absorbent Glass Mat), ja eroavat tavallisista lyijyakuista, joita käytetään autojen starttiakkuina, sillä ne pystyvät tuottamaan tasaisen jännityksen pidemmäksi ajanjaksoksi ja ne kestävät starttiakkuja paremmin tyhjenemisen. Lisäksi ne ovat huolto- ja vuotovapaita, joten sinun ei tarvitse huolehtia akkunesteen lisäilystä latauskertojen välillä.

Litiumakku

Litiumioniakuista on tänä päivänä tullut hyvin yleisiä ja suosittuja useissa elektronisissa välineissä, kuten matkapuhelimissa, kannettavissa tietokoneissa, sähköpyörissä sekä hoverboardeissa. Litiumioniakkujen päähyötyihin kuuluu niiden korkea energiatehokkuus, kevyt paino sekä suhteellisen pitkä käyttöikä.

Akkujen käyttöikä

Akkujen tarkka käyttöikä riippuu pääosin siitä, miten sitä käytetään ja ylläpidetään. Akun väärinkäyttö tai sen väärin lataaminen saattaa lyhentää akun käyttöikää merkittävästi. Oikeanlaisella käytöllä lyijyakkujen käyttöikä on noin 200 lataus-sykliä, kun taas litiumakkujen käyttöikä on noin 500-600 lataussykliä.


Lyijyakkujen suorituskyky heikkenee tasaisesti ja vähitellen akun vanhetessa. Kun taas liliumakun suorityskyky heikkenee sen käyttöiän aikana hitaammin, mutta heikkeneminen nopeutuu loppua kohden.


Jos huomaat, että akkukäyttöisen kulkuneuvon akkukantama on aiempaa lyhyempi, tämä saattaa kertoa, että on aika vaihtaa laitteeseen uusi akku. Huomioithan kuitenkin ennen akun vaihtoa, ettei suorituskyvyn heikkenimnen johdu jostain muusta syystä. Jos kulkuneuvossasi on ilmatäytteiset renkaat, tarkista aina niiden ilmanpaine. Huonosti pumpatut renkaat vaikuttavat kantamaan huomattavasti. Tarkista ohjekirjasta laitteellesi ihanteellinen ilmanpaine. Kulkuneuvoissa, joissa on käsijarru (pyörä, sähköskootteri tms), tarkista, ettei jarru ole päällä. Huomioithan myös, että myös ulkoiset asiat, kuten ajajan paino, ympäristön lämpötila, ajotapa sekä tuuliolosuhteet vaikuttavat akun kantamaan. Optimaalinen akkujen käyttölämpötila on noin +25 celcius astetta. Kylmemmissä lämpötilaoissa kantama voi olla huomattavasti pienempi. Akun tarkka vaihtoväli vaihtelee käyttäjien välillä. Lyijy- tai litiumakku, jota käytetään kulkuvälineen virtalähteenä, alkaa yleensä heiketä 5-10 käyttökerran jälkeen. Tämän jälkeen suorituskyky sekä kantama heikkenee tasaisesti läpi akun käyttöiän.


Asiakkaille, jotka haluavat yhdestä latauksesta irti ainakin 20 km, akun vaihtoväli on lyhyempi, kuin niille, jotka ajavat 5 km yhden latauskerran jälkeen. Näistä seikoista johtuen akun käyttöikä vaihtelee käyytäjästä toiseen.

Lataus ja ylläpito

Seuraa aina laitteesi mukana tulevia latausohjeita huolellisesti, ja käytä vain laitteelle tai sen akulle kuuluvaa laturia. Jos tarvitset uuden laturin, ota meihin Evobike.fi:n yhteyttä varmistaaksesi, että saat oikeanlaisen laturin laitteellesi. Molemmissa, lyijy- sekä litiumakuissa, on samat yleiset suositukset, mitä niiden lataukseen sekä ylläpitoon tulee.


  • Lataa akut mahdollisimman pian jokaisen käyttökerran jälkeen.
  • Lataa akut aina ennen pitkää varastointiaikaa. Jos akkuja ei käytetä pitemmällä aikavälillä, olisi ne hyvä ladata täyteen noin kerran kuukaudessa.
  • Älä KOSKAAN syväpura akkuja. Akut olisi hyvä ladata, kun varaustasoa on jäljellä minimissään 30%.
  • Älä ikinä säilytä akkuja miinusasteissa tai paikassa, jossa ne pääsevät altistumaan yli 30 asteen lämpötiloille.
  • Älä IKINÄ lataa akkua, jossa on halkeama, joka näyttää turvonneelta tai vuotaa akkuhappoa. Tarkista akut säännöllisin väliajoin, ettei niissä ole fyysistä vahinkoa. Lyijy- tai litiumakuille tulisi käyttää laturia, jonka volttimäärä (Volt) on akkuun merkittyä volttimäärää suurempi. Esimerkiksi standardi 12V akun laturi syöttää noin 14-15V ja 36V akun laturi noin 41-44V.
Mitä ampeeritunti (Ah) tarkoittaa?

Ampeeritunti (Ah) osoittaa virran määrää (virtakapasiteettia), jonka akku pystyy toimittamaan. Eli esimerkiksi 60Ah akku pystyy toimittamaan 3 ampeeria 20 tunnissa ennen volttimäärän tippumista. Yksinkertaistettuna, akulla, jolla on suurempi ampeerituntimäärä, on suurempi kantama. Esim: 36V 10,4Ah akussa on 33% suurempi kantama, kuin 36V7,8Ah akussa.Nopea toimitus


Ilmainen toimitus yli 100€ tilauksille


Hyvät hinnat


60 päivän avoin kauppa